moneta logo
logo aisis

Bezhotovostní placení „Cvak“ je tu

Čtyři banky působící na našem trhu spustily speciální platbu, která zjednoduší bezhotovostní placení především u malých obchodníků, kterým se nevyplatilo si pořizovat a provozovat klasický platební terminál na platební karty. S tímto řešením přišly společně Moneta Money Bank, Air Bank, Fio Bank a mBank a nazvaly jej Cvak. Po platbě na telefonní číslo tu máme v krátké době tedy další novinku.

Obliba placení kartou v obchodech neustále roste a dle různých průzkumů Češi patří v tomto na špičku evropského žebříčku. Zvykli si tak především v období při pandemii Covid-19 a s ní spojenými opatřeními.

V poslední několika letech na druhou stranu byl znatelný trend, kdy zpravidla někteří menší obchodníci upouštěli od možnosti placení kartou ve svých provozovnách. Částečně to tak bylo vidět především ruku v ruce se zrušením EET.

Jednoduché řešení pro podnikatele i zákazníky

Platba Cvak cílí díky své jednoduchosti a nízkonákladovosti na provoz právě na malé obchodníky, kteří z různých důvodů do teď odmítali zavést možnost placení kartou či ji v posledních letech dokonce rušili. Jednoduchost celého systému pro podnikatele spočívá v tom, že si nemusí pořizovat platební terminál, platit různé nepřehledné poplatky a k tomu s sebou nenese další administrativní a technické překážky, jako je tomu u platebních karet. Navíc je Cvak nezávislý na tom, jakou banku využívá obchodník či zákazník.

Mohou jej využívat zákazníci všech bank. Funguje na principu platby z účtu na účet. K provedení platby je zapotřebí mobilní aplikace některé ze zapojených bank, u ostatních pak mobilní aplikace Google Pay nebo Apple Pay. Na straně podnikatele stačí mít aplikaci Cvak a tu spárovat s bankovním účtem, na kterém chce podnikatel platby přijímat. Dále podnikatel potřebuje NFC kartu, kterou získá zdarma. Tato karta na rozdíl od platebního terminálu nepotřebuje k fungování elektrickou energii, připojení k internetu a lze ji bez jakékoli instalace okamžitě používat. NFC karta vypadá jako klasická platební karta s čipem a QR kódem.

Transparentní poplatky a dostupnost

Systém s sebou nese transparentní a jednoduchý systém poplatků. Za samotný systém podnikatel neplatí nic. Poplatky jsou nastaveny pouze za uskutečněné transakce, a to ve výši 0,8 % z částky převáděné mezi účastníky platby. Je tedy snadno spočítatelné, kolik přesně bude služba podnikatele stát.

Díky službě Cvak nyní bude možnost platit bezhotovostně i v té nejzapadlejší vísce, na tržišti ve stánku, v kadeřnictví nebo třeba řemeslníkovi u vás doma. Záleží jen na ochotě podnikatele tuto službu poskytovat a vyjít zákazníkům vstříc. Obvyklé argumenty obchodníků, které vedly k nezavádění nebo i rušení platebních terminálů, berou za své.

Další podrobné informace můžete získat na stránkách projektu Cvak. A jak platit krok za krokem můžete vidět v následujícím videu.

Robert Kočí
Robert Kočí
Je lektorem finanční gramotnosti. Učí finanční gramotnost a angličtinu na základní škole. Vzdělává lidi všech věkových kategorií v oblasti spotřebitelských práv. Je autorem několika publikací zaměřených na to, jak učit o osobních financích děti na základních školách. Absolvoval Právnickou fakultu MU v Brně obor Právní specializace a MBA studia obor Coaching, Mentoring and Leadership.

Další články autora

Podobné články

Nejnovější

Jirka vysvětluje věci

Jirka vysvětluje věci je YouTube kanál Jiřího Burýška, na kterém můžete najít pořad stejného názvu obsahující desítky dílů o délce od několika minut až...

Pojištění majetku – povodeň a záplava

V dnešním článku se budeme věnovat pojistným rizikům skrývajícím se pod pojmy povodeň a záplava. Toto téma si zaslouží zvýšenou pozornost kvůli stále častějším extrémním...

Důležitost finančního plánu

Život nabízí mnoho radostných okamžiků, ale také nejistot a nečekaných událostí. Jak bychom měli reagovat na tyto proměnlivé situace z finančního hlediska? Jak efektivně...