moneta logo
logo aisis

Projektu Zodpovědně s penězi se v kraji zúčastnilo 800 žáků

Dvouletý projekt Zodpovědně s penězi na Vysočině absolvovalo ve svém prvním roce na 800 žáků základních škol. Aktivně učí finanční gramotnost ve dvanácti zapojených školách 24 učitelů, kteří navíc plní roli koordinátorů finančního vzdělávání.

S projektem se však seznámilo formou seminářů pro celé pedagogické sbory celkem 240 učitelů. Občanské sdružení Aisis, realizátor projektu, počítá s tím, že v příštím školním roce se do vzdělávání zapojí další žáci i učitelé.
Projekt Zodpovědně s penězi v kraji Vysočina je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
„Potvrdilo se, že finanční vzdělávání je pro žáky zajímavé a pro jejich budoucí život, velmi důležité. Dokazují nám to ohlasy učitelů na seminářích, ale i zpětná vazba od samotných žáků – cílové skupiny finančního vzdělávání.“ říká Martin Ježek, manažer projektu Zodpovědně s penězi z občanského sdružení Aisis.

Dvanáct škol

Na Vysočině se do projektu zapojilo a finanční gramotnost vyučuje 12 základních škol: ZŠ Náměšť nad Oslavou, ZŠ Polnička, ZŠ Benešova v Třebíči, ZŠ Lukavec, ZŠ Větrný Jeníkov, ZŠ Želiv, ZŠ Dobrovského v Moravských Budějovicích, ZŠ a MŠ Budkov, ZŠ Myslibořice, ZŠ Bory, ZŠ Třešť a také jihlavská ZŠ v Havlíčkově ulici.
„Děti v současném světě jsou vystaveny informačnímu tlaku, zvláště pak reklamní trh si vzal na mušku dětského klienta jako jednu velmi perspektivní cílovou skupinu svých marketingových aktivit. O to víc vnímáme potřebu orientace dětí v základních finančních produktech a službách jako velmi žádoucí a potřebnou již ve školním věku,“ říká Roman Rozbroj z projektu Zodpovědně s penězi v kraji Vysočina. „Děti si totiž musí uvědomit, že peníze nejsou jakousi samozřejmostí, kterou poskytuje bankomat a že osvojení si principů zodpovědného rozhodování – a to je základní myšlenka našeho programu – jim v budoucím životě může usnadnit mnohá rozhodnutí a také je uchránit před krizovými životními situacemi,“ upozorňuje dále Roman Rozbroj. Cílem projektu Zodpovědně s penězi je zvýšit úroveň finančního vzdělání školáků na základních školách. Jeho realizátorem je občanské sdružení Aisis. Program je postaven na praktických základech – učí děti sestavit rodinný rozpočet a řešit praktické životní situace.
V současné době je do projektu zapojeno pět krajů, více než 60 škol a v nich na dva tisíce žáků. V letošním roce je plánováno jeho další rozšíření.

Zdroj: Havlíčkobrodský deník, 29. 6. 2011

Další články autora

Podobné články

Nejnovější

Jirka vysvětluje věci

Jirka vysvětluje věci je YouTube kanál Jiřího Burýška, na kterém můžete najít pořad stejného názvu obsahující desítky dílů o délce od několika minut až...

Pojištění majetku – povodeň a záplava

V dnešním článku se budeme věnovat pojistným rizikům skrývajícím se pod pojmy povodeň a záplava. Toto téma si zaslouží zvýšenou pozornost kvůli stále častějším extrémním...

Důležitost finančního plánu

Život nabízí mnoho radostných okamžiků, ale také nejistot a nečekaných událostí. Jak bychom měli reagovat na tyto proměnlivé situace z finančního hlediska? Jak efektivně...