moneta logo
logo aisis

Rizikové e-shopy

Česká obchodní inspekce na základě výsledků svých šetření zveřejňuje pravidelně aktualizovaný seznam internetových obchodů, které považuje za rizikové pro spotřebitele. Ti se v případném sporu s nimi jen těžko domáhají svých práv. Zmíněné e-shopy pochybí často také nedodržováním nejrůznějších povinností uložených jim zákony. Česká obchodní inspekce v této oblasti spolupracuje se Seznam.cz a firmou ESET. Díky této spolupráci je umožněno uživatelům antiviru od firmy ESET a Seznam doplňků blokovat obchody uvedené ve zmíněném seznamu na elektronických zařízeních.

E-shopy zařazené na seznam rizikových internetových obchodů se kromě obvyklých nešvarů, jako jsou žádné, nedostačující či právním předpisům odporující obchodní podmínky, často proviňují tím, že budí u zákazníků dojem, že jde o český e-shop nebo e-shop ze zemí EU. Pravdou je, že bývají provozovány subjektem se sídlem v Číně. Vymahatelnost práva je pak pro českého spotřebitele v těchto případech velmi špatná až nemožná.

Česká obchodní inspekce svým seznamem upozorňuje i na internetové obchody, které byly z její strany pokutovány, jsou na ně časté stížnosti od zákazníků, nespolupracují s Českou obchodní inspekcí při mimosoudním řešení spotřebitelských sporů nebo není vůbec zřejmé, kdo je provozovatelem e-shopu.

Spotřebitel by si měl také dávat pozor na tak zvané nákupní galerie, které jen pro spotřebitele objednávají zboží u dalších dodavatelů opět z Číny s dlouho dodací lhůtou a pochybnou kvalitou dodávaných produktů, přestože inzerují, že je zboží ihned k dodání a na obrázcích nejeví známky nedostatečné kvality.

Stránky s rizikovými e-eshopy nabízí funkci vyhledávání. Díky ní si můžete ověřit, je-li vámi hledaný obchod součástí seznamu, případně jaká jsou zjištění České obchodní inspekce.

Podobný seznam nabízí i společnost dTest. V něm se můžete dozvědět, jak jednotliví prodejci přistupují k řešení sporů se zákazníky.

Seznam rizikových e-shopů České obchodní inspekce můžete nalézt zde.

Zdroje: www.coi.cz, www.vasestiznosti.cz

Robert Kočí
Robert Kočí
Je lektorem finanční gramotnosti. Učí finanční gramotnost a angličtinu na základní škole. Vzdělává lidi všech věkových kategorií v oblasti spotřebitelských práv. Je autorem několika publikací zaměřených na to, jak učit o osobních financích děti na základních školách. Absolvoval Právnickou fakultu MU v Brně obor Právní specializace a MBA studia obor Coaching, Mentoring and Leadership.

Další články autora

Podobné články

Nejnovější

Jirka vysvětluje věci

Jirka vysvětluje věci je YouTube kanál Jiřího Burýška, na kterém můžete najít pořad stejného názvu obsahující desítky dílů o délce od několika minut až...

Pojištění majetku – povodeň a záplava

V dnešním článku se budeme věnovat pojistným rizikům skrývajícím se pod pojmy povodeň a záplava. Toto téma si zaslouží zvýšenou pozornost kvůli stále častějším extrémním...

Důležitost finančního plánu

Život nabízí mnoho radostných okamžiků, ale také nejistot a nečekaných událostí. Jak bychom měli reagovat na tyto proměnlivé situace z finančního hlediska? Jak efektivně...