moneta logo
logo aisis

Kolik stojí průměrná hypotéka

Úrokové sazby u hypoték v současné době rostou již patnáct měsíců v řadě. V nadcházejících měsících se změna očekávat nedá především vzhledem k očekávání, že Česká národní banka zvýší na svém dnešním zasedání opět úrokové sazby.

Banky v současnosti nabízí hypotéky se sazbou v rozmezí mezi 5,5 až 7 %. Průměrná sazba u skutečně poskytnuté hypotéky je však nižší. Činí za květen letošního roku 4,64 %. Podíváme se na modelový příklad u hypotéky o průměrné velikosti, která dosahuje částky 3 171 097 Kč.

Při současné průměrné sazbě a průměrné velikosti hypotéky jsou výše měsíčních splátek vypočteny takto:

24 486 Kč u hypotéky na 15 let

20 302 Kč u hypotéky na 20 let

17 879 Kč u hypotéky na 25 let

16 332 Kč u hypotéky na 30 let

Dále nesmíme zapomenout na limity, které stanovuje Česká národní banka pro žadatele o hypotéky. Ty platí od dubna letošního roku. Zůstaneme-li u našeho modelového příkladu, pak by takový žadatel, za předpokladu že nemá další půjčku, musel mít čistý měsíční příjem v této výši:

48 972 Kč u hypotéky na 15 let

40 604 Kč u hypotéky na 20 let

35 758 Kč u hypotéky na 25 let

32 664 Kč u hypotéky na 30 let

Dále nesmíme zapomenout, že banky neposkytují hypotéky na 100 % ceny nemovitosti. Při průměrné hypotéce by žadatel musel použít 352 344 Kč z vlastních zdrojů.

U žadatelů o hypotéku ve věku 36 let a starších platí všechny limity přísnější.

Zdroj: www.cbaonline.cz, www.cnb.cz

Robert Kočí
Robert Kočí
Je lektorem finanční gramotnosti. Učí finanční gramotnost a angličtinu na základní škole. Vzdělává lidi všech věkových kategorií v oblasti spotřebitelských práv. Je autorem několika publikací zaměřených na to, jak učit o osobních financích děti na základních školách. Absolvoval Právnickou fakultu MU v Brně obor Právní specializace a MBA studia obor Coaching, Mentoring and Leadership.

Další články autora

Podobné články

Nejnovější

Jirka vysvětluje věci

Jirka vysvětluje věci je YouTube kanál Jiřího Burýška, na kterém můžete najít pořad stejného názvu obsahující desítky dílů o délce od několika minut až...

Pojištění majetku – povodeň a záplava

V dnešním článku se budeme věnovat pojistným rizikům skrývajícím se pod pojmy povodeň a záplava. Toto téma si zaslouží zvýšenou pozornost kvůli stále častějším extrémním...

Důležitost finančního plánu

Život nabízí mnoho radostných okamžiků, ale také nejistot a nečekaných událostí. Jak bychom měli reagovat na tyto proměnlivé situace z finančního hlediska? Jak efektivně...