moneta logo
logo aisis

Jak na platební kartě zablokovat službu DCC

Dovolené jsou za dveřmi a u těch zahraničních nás čeká u bankomatů a při platbách u obchodníků kartou nástraha nabídky zúčtování v českých korunách. Ta je maskována v podobě DCC služby, o které jsme psali zde. To, že hned vidíte, kolik vás bude stát směna peněz v českých korunách, vypadá líbivě. Na rozdíl od zúčtování v místní měně, vás však tato volba s konverzí přijde významně dráž. Na nevýhody DCC služby upozorňuje na svém webu samo Ministerstvo financí.

Některé české banky nabízí možnost si DCC službu zablokovat. Jde tak učinit zpravidla v internetovém bankovnictví či mobilní aplikaci. K menším bankám se letos přidaly i některé větší působící na našem trhu. A jak na to? V mobilním bankovnictví zvolíte svou platební kartu a v záložce „Funkce“ je jednou z nabídek také „Transakce s převodem měny (DCC)“. Zde je metoda DCC popsána včetně doporučení ze strany banky na její zablokování. Tahem prstem v jednom kroku DCC zablokujete. V případě potřeby můžete službu opětovně povolit.

Po zákazu DCC se i přesto může stát, že vám bankomat či platební terminál v zahraničí nabídne transakci s touto konverzí. V případě, že ji omylem zvolíte a máte ji zablokovanou, banka takovou transakci neprovede.

O možnosti si službu DCC zablokovat se informujte u své banky. Když už se dostanete do situace, kdy budete platit kartou v zahraničí nebo tam vybírat z bankomatu, tak transakci, která ukazuje převod na české koruny, zamítněte.

Zdroje: www.mfcr.cz

Robert Kočí
Robert Kočí
Je lektorem finanční gramotnosti. Učí finanční gramotnost a angličtinu na základní škole. Vzdělává lidi všech věkových kategorií v oblasti spotřebitelských práv. Je autorem několika publikací zaměřených na to, jak učit o osobních financích děti na základních školách. Absolvoval Právnickou fakultu MU v Brně obor Právní specializace a MBA studia obor Coaching, Mentoring and Leadership.

Další články autora

Podobné články

Nejnovější

Jirka vysvětluje věci

Jirka vysvětluje věci je YouTube kanál Jiřího Burýška, na kterém můžete najít pořad stejného názvu obsahující desítky dílů o délce od několika minut až...

Pojištění majetku – povodeň a záplava

V dnešním článku se budeme věnovat pojistným rizikům skrývajícím se pod pojmy povodeň a záplava. Toto téma si zaslouží zvýšenou pozornost kvůli stále častějším extrémním...

Důležitost finančního plánu

Život nabízí mnoho radostných okamžiků, ale také nejistot a nečekaných událostí. Jak bychom měli reagovat na tyto proměnlivé situace z finančního hlediska? Jak efektivně...