moneta logo
logo aisis

Starobní důchod

V českém důchodovém systému existují čtyři druhy důchodů. Kromě invalidního, vdovského či vdoveckého, také sirotčí a především starobní.

Každý člověk má právo odejít do starobního důchodu, když splní dvě podmínky. Musí dosáhnout důchodového věku a získat potřebnou dobu důchodového pojištění. Jak získat potřebnou dobu důchodového pojištění? Jedná se v podstatě o odpracované roky.

Zaměstnanci je každý měsíc strháváno z hrubé mzdy sociální pojištění, jehož součástí je i důchodové pojištění. Tím do celého systému odvádí zaměstnanec peníze, ze kterých jsou vypláceny důchody současným důchodcům. Důchodový věk si můžete zjistit na důchodové kalkulačce. V současnosti platí, že pro nárok na starobní důchod potřebujete mít „odpracováno“ 35 let.

O důchod musí každý člověk požádat na úřadě, který se jmenuje Okresní správa sociálního zabezpečení, a to dle místa svého bydliště.

Průměrný starobní důchod od 1. 1. 2022 činí 16 280 Kč. Starobní důchod pobírá v České republice téměř 2,4 milionu obyvatel.

Pro zajímavost v současnosti pobírá starobní důchod menší než 5 tisíc Kč téměř 14 tisíc obyvatel. Na druhé straně 14 lidí pobírá starobní důchod vyšší než 70 tisíc Kč.

Zdroj: www.cssz.cz

Robert Kočí
Robert Kočí
Je lektorem finanční gramotnosti. Učí finanční gramotnost a angličtinu na základní škole. Vzdělává lidi všech věkových kategorií v oblasti spotřebitelských práv. Je autorem několika publikací zaměřených na to, jak učit o osobních financích děti na základních školách. Absolvoval Právnickou fakultu MU v Brně obor Právní specializace a MBA studia obor Coaching, Mentoring and Leadership.

Další články autora

Podobné články

Nejnovější

Jirka vysvětluje věci

Jirka vysvětluje věci je YouTube kanál Jiřího Burýška, na kterém můžete najít pořad stejného názvu obsahující desítky dílů o délce od několika minut až...

Pojištění majetku – povodeň a záplava

V dnešním článku se budeme věnovat pojistným rizikům skrývajícím se pod pojmy povodeň a záplava. Toto téma si zaslouží zvýšenou pozornost kvůli stále častějším extrémním...

Důležitost finančního plánu

Život nabízí mnoho radostných okamžiků, ale také nejistot a nečekaných událostí. Jak bychom měli reagovat na tyto proměnlivé situace z finančního hlediska? Jak efektivně...