moneta logo
logo aisis

Projektový den Hospodaření domácnosti

Základním stavebním kamenem finanční spokojenosti je o umění správně hospodařit se svými penězi. Ministerstvo školství ve svých standardech finanční gramotnosti pro základní vzdělávání má základní okruhy zaměřené na:

  • nakupování a placení
  • hospodaření domácnosti
  • přebytek rozpočtu domácnosti
  • schodek rozpočtu domácnosti

Téma, které je odrazovým můstkem do finančního světa, zařadil mezi své projektové dny i projekt Rozumíme penězům. Tento program je zaměřen pro žáky na 1. i 2. stupni základní školy v rozsahu 4 nebo 5 vyučovacích hodin. Připravenou metodiku lze využít pro různé vědomostní úrovně žáků a poskytnout tak potřebné znalosti problematiky hospodaření domácnosti. 

Projektový den pomáhá žákům:

  • zorientovat se v názvosloví nákladových položek – povinné, nezbytné a zbytné výdaje,
  • pochopit, co je to přebytek a schodek a jak s výsledky rodinného rozpočtu pracovat,
  • poznat průměrné rodinné výdaje za jednotlivé nákladové položky,
  • uvědomit si na rodinných příbězích realitu hospodaření domácnosti
  • rozvíjet kritické myšlení v krizových scénářích, když nastane nečekaná událost. 

Lektor v rámci celého projektového dne využívá pracovní listy. Aktivity zaměřené na konkrétní rodinnou situaci je možné opakovat, neb jsme připravili až 5 různých rodinných scénářů.

Skupinová práce, diskuse s lektorem a případně i následná komunikace v rodinách umožní žákům rozvíjet své vlastní hospodárné návyky a věříme, že probudí i další zájem a zvědavost se oblasti peněz dále věnovat.

Děkujeme za finanční dar MONETA Money Bank, a. s., která umožnila vzniku metodického materiálu, který je možné si po přihlášení stáhnout zdarma.

Celý článek s proklikem na metodický materiál je přístupný jen přihlášeným uživatelům.
Pro pokračování ve čtení se PŘIHLAŠTE NEBO ZAREGISTRUJTE
Veronika Kalátová
Veronika Kalátová
Je konzultantka, mentorka a lektorka finančního vzdělávání. Je autorkou projektu Finanční zralost (www.financnizralost.cz). Veronika má více jak 25 let zkušenost ve finančním světě. Absolvovala MBA Finančního poradenství a pojišťovnictví na Ústavu práva a právní vědy a je držitelkou prestižního titulu EFA (European Financial Advisor).

Další články autora

Podobné články

Nejnovější

Jirka vysvětluje věci

Jirka vysvětluje věci je YouTube kanál Jiřího Burýška, na kterém můžete najít pořad stejného názvu obsahující desítky dílů o délce od několika minut až...

Pojištění majetku – povodeň a záplava

V dnešním článku se budeme věnovat pojistným rizikům skrývajícím se pod pojmy povodeň a záplava. Toto téma si zaslouží zvýšenou pozornost kvůli stále častějším extrémním...

Důležitost finančního plánu

Život nabízí mnoho radostných okamžiků, ale také nejistot a nečekaných událostí. Jak bychom měli reagovat na tyto proměnlivé situace z finančního hlediska? Jak efektivně...