moneta logo
logo aisis

Jak mít co nejlepší přehled o svých financích

Aby člověk dokázal co nejlépe hospodařit se svými penězi, musí mít jasný přehled o tom, za jaké věci peníze utrácí. Tyto údaje získá z výpisu ze svého účtu, případně z účtenek při nákupech v hotovosti. Je potřeba zjistit, kolik peněz měsíčně utratíte za životní náklady, tedy výdaje nezbytné jako jsou bydlení, dopravu, potraviny, drogerii, oblečení a další.

Následně je dobré, je odečíst od svého pravidelného měsíčního příjmu. Zbylou část můžete rozdělit na několik položek. Uvedeme si příklad se třemi.

První z nich je radost. To je odměna pro vás. Lze ji nazvat jako kapesné. Tu můžete utratit, za co chcete. Celý měsíc pracujete a je potřeba se za to odměnit.

Druhou položkou je odkládání peněz na tvorbu finanční rezervy. Ta pohotovostní pro případ nenadálé nouze by měla činit 3 až 6 násobek nezbytných měsíčních výdajů. Po naspoření této pohotovostní rezervy, je dobré začít s tvorbou dlouhodobé rezervy. Tyto prostředky by měly být investovány a to tak, aby vám vytvářely v budoucnu další příjem například v podobě úroků. Budovat si tím alespoň částečně finanční svobodu.

Třetí položkou je odkládání peněz na plánované výdaje, které přesahují možnosti měsíčního rozpočtu, jako je dovolená, nákup automobilu a jiné.

Kolik peněz vyčlenit na jednotlivé položky je osobní rozhodnutí každého. Vždy jde o to, cítit se ve vytvořeném systému dobře a dokázat ho dlouhodobě dodržovat. Jeho parametry lze v průběhu času měnit.

Existuje mnoho modelů, jak rozdělovat osobní finance nad rámec nezbytných výdajů. Jedním z nich je třeba ten, který můžete zhlédnout v následujícím videu.

Předchozí článekJak reklamovat vadné zboží
Další článekStarobní důchod
Robert Kočí
Robert Kočí
Je lektorem finanční gramotnosti. Učí finanční gramotnost a angličtinu na základní škole. Vzdělává lidi všech věkových kategorií v oblasti spotřebitelských práv. Je autorem několika publikací zaměřených na to, jak učit o osobních financích děti na základních školách. Absolvoval Právnickou fakultu MU v Brně obor Právní specializace a MBA studia obor Coaching, Mentoring and Leadership.

Další články autora

Podobné články

Nejnovější

Jirka vysvětluje věci

Jirka vysvětluje věci je YouTube kanál Jiřího Burýška, na kterém můžete najít pořad stejného názvu obsahující desítky dílů o délce od několika minut až...

Pojištění majetku – povodeň a záplava

V dnešním článku se budeme věnovat pojistným rizikům skrývajícím se pod pojmy povodeň a záplava. Toto téma si zaslouží zvýšenou pozornost kvůli stále častějším extrémním...

Důležitost finančního plánu

Život nabízí mnoho radostných okamžiků, ale také nejistot a nečekaných událostí. Jak bychom měli reagovat na tyto proměnlivé situace z finančního hlediska? Jak efektivně...