moneta logo
logo aisis

Bankovní identita

Bankovní identita je systém, jehož prostřednictvím se můžete online spojit nejčastěji s nějakým úřadem bez nutnosti jeho fyzické návštěvy. Vše se děje přes internetový portál dotyčné instituce. Bankovní identita slouží k ověření, že na druhé straně jste to opravdu vy.

Jde o princip, kdy jste na internetových stránkách úřadu při ověřování totožnosti přesměrováni na přihlášení do svého internetového či mobilního bankovnictví. Tam se přihlásíte tak, jak jste zvyklí. Banka vaše přihlášení ověří a během několika vteřin potvrdí úřadu vaši totožnost.

Pak již nic nebrání komunikaci a vyřizování potřebných záležitostí mezi vámi a úřadem. Ten má jistotu, kdo s ním skutečně komunikuje. Takto lze například podat daňové přiznání.

Bankovní identitu podporuje celá řada institucí. Nemusí jít jen o úřady. Jejím prostřednictvím se můžete zcela bezpečně online přihlásit do portálů obcí, krajů, zdravotních pojišťoven, zdravotnických zařízení, škol, ale i soukromých institucí, jako jsou třeba obchody. Okruh subjektů se neustále rozšiřuje. Kompletní seznam všech institucích umožňujících přístup přes bankovní identitu naleznete zde.

Bankovní identita je zcela zdarma a poskytují ji svým klientům zatím tyto banky: Air Bank, Česká spořitelna, Moneta Money Bank, Komerční banka, ČSOB a Raiffeisen Bank. Některé další banky tuto službu pro své klienty připravují.

Více informací se můžete dozvědět zde.

Robert Kočí
Robert Kočí
Je lektorem finanční gramotnosti. Učí finanční gramotnost a angličtinu na základní škole. Vzdělává lidi všech věkových kategorií v oblasti spotřebitelských práv. Je autorem několika publikací zaměřených na to, jak učit o osobních financích děti na základních školách. Absolvoval Právnickou fakultu MU v Brně obor Právní specializace a MBA studia obor Coaching, Mentoring and Leadership.

Další články autora

Podobné články

Nejnovější

Jirka vysvětluje věci

Jirka vysvětluje věci je YouTube kanál Jiřího Burýška, na kterém můžete najít pořad stejného názvu obsahující desítky dílů o délce od několika minut až...

Pojištění majetku – povodeň a záplava

V dnešním článku se budeme věnovat pojistným rizikům skrývajícím se pod pojmy povodeň a záplava. Toto téma si zaslouží zvýšenou pozornost kvůli stále častějším extrémním...

Důležitost finančního plánu

Život nabízí mnoho radostných okamžiků, ale také nejistot a nečekaných událostí. Jak bychom měli reagovat na tyto proměnlivé situace z finančního hlediska? Jak efektivně...