moneta logo
logo aisis

Co je to doopravdy “kreditka”

Ne každý ví, že používáme dva druhy platebních karet. Vypadají na pohled úplně stejně. Jedna se jmenuje debetní karta a druhá kreditní karta. Hovorově se všem říká „kreditka“.

Debetní karta je vydána jejímu držiteli k jeho osobnímu účtu. Když ji používá při výběrech z bankomatu či placení v obchodech mizí mu z jeho účtu jeho vlastní peníze.

Naproti tomu karta kreditní je v podstatě jedním z druhů úvěru. Jak je to možné? Tato karta totiž není vydána k osobnímu účtu. Její držitel z ní čerpá peníze poskytovatele kreditní karty zpravidla banky. Od banky si tak peníze půjčuje. Ta ke každé kreditní kartě stanoví finanční limit, který můžete čerpat.

Říkáte si, jaké jsou výhody a nevýhody takové kreditní karty?

Mezi velké výhody patří bezúročné období. Jeho délka se pohybuje obvykle okolo 50 dní. Záleží na konkrétním poskytovateli. Když v této lhůtě peníze vrátíte, neplatíte žádný úrok. Někteří poskytovatelé si však účtují poplatek v řádu desetikorun měsíčně za vedení karty. Pokud do skončení bezúročného období peníze nevrátíte, začínám vám poskytovatel kreditní karty účtovat úrok z vypůjčených peněz. A ten není úplně malý.

K výhodám kreditních karet patří slevy při platbě kartou u obchodních partnerů poskytovatele karty. Poskytovatel kreditní karty také obvykle vrací část peněz za nákupy kartou zpět. Říká se tomu cashback.

Pozor na poplatky za výběry z bankomatu touto kartou. Vždy si pečlivě prostudujte podmínky konkrétní nabídky. Držitelé kreditních karet s oblibou využívají toho, že po dobu bezúročného období nemusí používat své vlastní peníze, ale jen peníze poskytovatele kreditní karty. A před koncem tohoto období teprve splatí půjčené peníze svými vlastními.

A co vy máte tedy ve své peněžence debetní nebo kreditní kartu? Shledáváte podmínky kreditních karet výhodnými?

Robert Kočí
Robert Kočí
Je lektorem finanční gramotnosti. Učí finanční gramotnost a angličtinu na základní škole. Vzdělává lidi všech věkových kategorií v oblasti spotřebitelských práv. Je autorem několika publikací zaměřených na to, jak učit o osobních financích děti na základních školách. Absolvoval Právnickou fakultu MU v Brně obor Právní specializace a MBA studia obor Coaching, Mentoring and Leadership.

Další články autora

Podobné články

Nejnovější

Jirka vysvětluje věci

Jirka vysvětluje věci je YouTube kanál Jiřího Burýška, na kterém můžete najít pořad stejného názvu obsahující desítky dílů o délce od několika minut až...

Pojištění majetku – povodeň a záplava

V dnešním článku se budeme věnovat pojistným rizikům skrývajícím se pod pojmy povodeň a záplava. Toto téma si zaslouží zvýšenou pozornost kvůli stále častějším extrémním...

Důležitost finančního plánu

Život nabízí mnoho radostných okamžiků, ale také nejistot a nečekaných událostí. Jak bychom měli reagovat na tyto proměnlivé situace z finančního hlediska? Jak efektivně...